Unilateral Vokal Kord Paralizisi ile İlgili Bir Vaka Örneği
89 yaşında tiroid nodülü, akciğer kanseri ve KOAH hastası olan kadın akşam saatlerinde acile başvurmuştur. Nefes darlığı ve ses kaybı yaşamaktadır. Semptomları başladığından beri sürekli kötüleşmektedir.Konuşurken nefes darlığının daha kötü olduğunu belirtti. Fizik muayene sırasında hasta hiçbir sıkıntı yaşamadan yatakta rahatça dinlenmekteydi. Fizik muayenesi, konuşurken çok boğuk bir ses dışında normaldi. Atriyumda hissedilen, ventriküler ritimde göğüs röntgeni akut hastalık alanı göstermedi. Kontrastsız BT yumuşak doku boynu da yumuşak doku kitlesi göstermeden elde edildi. Kontrastsız göğüs bt'sinde sol orta üst lob / superior sol mediasteni içeren yumuşak doku fokal kütle tespit edildi.Çalışmaya devam edildi: Orofarenks Setakain spreyi ile anestezi altına alındı. Fiber optik laringoskop oral yoldan ilerletildi. Ses kıvrımları incelendiğinde, sol ses kıvrımınde fonasyonla doğrulanmış felç olduğuna dair kanıtlar vardı.
Eğilim Mediastinal kütlesi ile ilişkili tek taraflı ses kıvrımı felci olduğu bulundu. Semptomlarının daha ileri değerlendirilmesi için KBB takibi yapıldı. Ayrıca mediastinal kitle, abdominal aort anevrizması ve tiroid nodülü ile ilgili ileri görüntüleme çalışmaları için birinci basamak bakımını takip etmesi talimatı verildi. Rutin takip için hastayla temasa geçildi ancak telefon görüşmesine geri dönmedi.
Ses kıvrımları rekurren laringeal sinir tarafından innerve edilir. Bu sinir hasar gördüğünde ses kıvrımınin felce uğramasına neden olur. Bu felcin belirtileri arasında ses kısıklığı, disfoni, nefes darlığı ve aspirasyon bulunur. Mekanik fiksasyon da bir neden olabilir. Bu nedenlerden herhangi biri, vagus siniri veya tekrarlayan laringeal siniri istila eden tiroid, akciğer, yemek borusu ve / veya mediastene bağlı malignite ile ilişkili olabilir. Sol vokal kordun tutulumu sağdan 1.4-2.5 kat daha yaygındır. Lariksin sol tarafini inerve eden kısım sağdan daha savunmasızdır çünkü göğüs boşluğunda mediastinal lenf düğümleri boyunca ve aort kemerinin etrafında daha uzun bir mesafe kat eder. Chen ve diğ. erkeklerde malignite en sık neden olarak bulunurken, kadınlarda ses kıvrımı felcinin en sık nedenini ameliyat olarak belirledi.
Buradan hareketle şikayetler göz önüne alındığında dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde listeleyebiliriz:
[ ] Baş, boyun, gırtlak ve nörolojik muayenenin değerlendirilmesi de dahil olmak üzere tam öykü ve fizik muayene yapın.
[ ] Beyin sapı, boyun, göğüs ve mediastinal nedenleri dışlamak için göğüs röntgeni ve kafatası tabanının göğüs girişine BT taraması veya MRG'Sİ yapılmalıdır.
[ ] Ses kıvrımlarını 90 derecelik teleskopla laringoskopi ile değerlendirmenin yanı sıra gırtlak, yutak, yemek borusu, tiroid, boyun, akciğer, mediasten, beyin ve kalbin BT taraması, MRG, baryum yutması ve tiroid taraması ile tam endoskopik muayenesi yapılmalı.
[ ] Disfonisi olan bir hastayı değerlendirirken ayırıcı tanınıza ses kıvrımı felcini dahil edin.
[ ] Çalışmanızı tamamlarken ses kıvrımı felcinin nedenlerini de göz önünde bulundurun.
[ ] Disfonisi olan hastayı değerlendirirken kişisel kanser öyküsü veya son ameliyat hakkında soru sormayı unutmayın.
[ ] Kulak burun boğaz hazır değilse, larinksin fiber optik laringoskopi ile doğrudan görselleştirilmesini düşünün. Vokal kord felcinin potansiyel nedenleri ve komplikasyonları hayatı tehdit edebilir; bu hastalara Kulak Burun Boğaz takibi yaptığınızdan emin olun.
KAYNAKÇA:
Michelle Powers,Megan Chill. Case Study: unilateral vokal cord paralysis. Henry Ford Health System Scholarly Commons.Case Report 108. May 2019.
