İNSAN BEYNİNİN GENİŞ MANZARASI İÇİNDE - DİL AĞI

Dil edinimi karmaşıktır ancak nörobilimsel kanıtlar bunu özel beyin bölgeleri veya ağlaraı tarafından belirgin bileşenlere ayırır. Nisan 2024'te (Fedorenko, İvanova vd., 2024) yapılan bir araştırmada, sol yarım kürenin frontal ve temporal bölgelerinin yani beynin ön ve sol yan tarafının dil kullanımı sırasında yoğun nöron bağlantıları olduğu görüldü. Bu dil ağında, dil bilgisinin depolandığını, bellekten kelimelere eirşen yolaklar olduğu, dilsel mesajların yani sözcüklerin kodlarının çözümlendiğini ve sözcük üretmek için kanıtlar tartışılmıştır. Sonuçta dil ve konuşmanın beynin ön ve sol bölgeleriyle yoğun nöron aktivitesi bulunduğu kanıtlanmıştır. 
     Bir başka çalışma (Weber, Hausmann, Kane, Weis, 2020) dil becerisi ile nöral aktivite arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Dilsel olmayan bilişsel görev taleplerini minimumda tutmuştur. Yani sadece dil üzerine görevler verilmiştir. Bir görev sırasında beyin görüntülenmiştir. fMRI verileri, cümle dinleme görevi, cümle okuma görevi ve sözcük üretim görevi gerçekleştiren 22 sağlıklı yetişkinden toplanmıştır. Ardından bu veriler değerlendirilmiştir. 
    Beklendiği gibi, cümle anlama sol ön temporal lobu aktive ederken, sözcük işleme sol alt frontal girusu aktive etti. Daha yüksek dil becerisi, işitsel cümle işleme sırasında sol temporal lobda artan aktivite ve sözcük işleme sırasında sol frontal lobda artan aktivite ile ilişkilendirildi.  



Kaynaklar: 
Fedorenko, E., Ivanova, A. A., & Regev, T. I. (2024). The language network as a natural kind within the broader landscape of the human brain. Nature Reviews Neuroscience, 1-24.

Weber, S., Hausmann, M., Kane, P., & Weis, S. (2020). The relationship between language ability and brain activity across language processes and modalities. Neuropsychologia, 146, 107536. https://doi.org/10.1016/j.neuropsychologia.2020.107536