SEREBRAL PALSİ NEDİR? DİL VE KONUŞMA TERAPİSİNE YANSIMALARI
Serebral palsi (beyin felci), oksijensiz kalma, enfeksiyonlar ve beyin malformasyonu sonucu oluşan bir üst motor nöron hastalığıdır. Belirtileri bazı bireylerde daha hafifken bazı bireylerde daha şiddetli olduğu gözlemlenmektedir.
Peki bu belirtiler nelerdir?
Sık sık düşme, yutma problemleri, konuşma bozuklukları, gecikmeler, kasları kordine etmede sıkıntılar, kas tonüsündeki aşırı yumuşaklık ya da aşırı sertlik, abartılı refleksler gibi belirtiler göstermektedir
Serebral palsinin nedenleri ise birden fazla olabilir.
Hamilelik dönemindeki kızamıkçık bazı virüsler ve doğum anında bebeğin oksijensiz kalması, erken doğum,çocuk bir yaşında iken geçirdiği ciddi rahatsızlıklar nedenlerin arasındadır. Serebral palsi türleri olan rahatsızlıklardır bunların en sık olanı spastik serebral palsidir. Diğer türleri ise atenoid serebral palsi, hipotonik serebral palsi, Ataksik serebral palsi ve karışık tip.
Spastik SP olan çocuklar genellikle konuşmayı üretirken çok zorlanırlar. Yavaş ve hatalı ses üretirler. Ses kaliteleri iyi olmadığı için konuşmaları da boğuktur. Solunum fonksiyonları iyi olmadığı için az bir nefesle tüm konuşmayı üretmeye çalışırlar.
Diskinetik SP’de spastik SP’ye göre konuşma daha da zor anlaşılır. Nefes kontrolü oldukça zordur. Düşük ses perdesi ve ciddi artikulasyon problemleri vardır. Atetoit olan çocukların çoğu zaman yüzlerini ve dil kaslarını kontrol etmekte zorlanırlar. Ayrıca nefeslerini ve ses tellerini kontrol etmekte güçlük çekerler. Yeme ve salya ile ilgili sorunlar yaşarlar. Ataksik SP de genellikle nefesli sesleri üretmedeki zorlanmalarından dolayı monoton (scanning speech) konuşmaları vardır. Konuşmaları sıklıkla duraklar, giderek hızlanır ve yutma güçlüğü çekerler.
Konuşma terapisinin serebral palsili hastalar için yaygın faydaları vardır. Süreç sadece iletişim etkileşimlerini iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda konuşma terapisi yüz ve oral kas kontrolünü güçlendirmek ve iyileştirmek için de kullanılabilir. Disfaji ve oral beslenme zorlukları, serebral palsili hastaları çeşitli şekillerde etkiler. Bu durum çiğneme, yutma, öğürme, öksürme ve içme sorunlarını içerebilir. Sağlıklı vücut ağırlığı ve beslenmenin korunması, hidrasyon endişeleri ve uzun vadeli fiziksel gelişimle ilgili sorular dahil olmak üzere SP'li çocuklar için zorluklar yaratabilir. Uzman konuşma ve dil patologları tarafından yürütülen beslenme ve yutma terapisi, fiziksel zorlukların bir çocuğun beslenme alımını etkilememesini sağlar.
Hasta ile ilgili ihtiyaçların yanı sıra konuşma terapisi ebeveynler, aile üyeleri ve bakıcılar için de geçerlidir. Serebral palsinin semptomları tutarlı değildir, bu nedenle her aile benzersiz zorluklarla karşı karşıyadır; terapistler konuşma ve dil tedavi planlarını geliştirmeden önce girdilerini ararlar. Başarılı terapi, bakım kolaylığı sağlar ve bakıcılar üzerindeki stresi azaltır.
İletişim, hastaları ve bakıcıları birbirine bağlayan temel köprüdür. Ne yazık ki, serebral palsi bazen bir çocuğun geleneksel yollarla işleme, anlama ve yanıt verme becerisini kesintiye uğratır. Konuşma ve dil terapisi, iletişim kopukluklarını onarır, hastaların ihtiyaçlarını daha net ifade etmelerine yardımcı olur. Ebeveynler, öğretmenler ve aile üyelerinin yaşadığı baskıyı hafifletir.
Konuşma terapisi şu alanlardaki gelişimi destekler:
Sesler, kelimeler ve heceler üretmek
Ses seviyesini düzenleme Dinleme / algılama
Artikülasyon ve telaffuz
Kelime bilgisi Anlama ve anlatma
Ses kalitesi
Çiğneme ve yutma...
Konuşma terapisi, şu alanlarda ilerlemeye yol açabilir:
Güven ve benlik saygısı
Sosyal olarak etkileşim kurma arzusu
Okulda öğrenmek ve iletişim kurmak
Düşünceleri ve fikirleri ifade etmek
Bağımsızlık Problem çözme Genel yaşam kalitesi
speech therapy and cerebral palsy
speech therapy and cerebral palsy
kaynakça:
(https://www.serebralpalsi.net)
https://cerebralpalsygroup.com/treatment/therapy/speech-therapy/#:~:text=Speech%20therapy%20has%20widespread%20benefits,palsy%20patients%20in%20several%20ways.
