Kekemelik Temel Bilgiler
Hepimizin akıcı konuşamadığı zamanlar vardır. Bir sesi veya kelimeyi birden fazla söyleyebiliriz, bazı sesleri uzatabilir kelime aralarına doldurucular ''ımm şey'' gibi ifadeler ekleyebiliriz. Bunlara konuşmanın akıcısızlığı denilebilir. Kekeleyen kişilerde daha fazla akıcısızlık ve farklı tipte aksaklıklar olabilir. Kelimelerin bölümlerini tekrar edebilirler (tekrarlar), bir sesi uzun bir süre uzatabilirler (uzatmalar) veya bir kelimeyi çıkarmakta zorlanabilirler (bloklar). Kekemelik, uyumsuzluklardan daha fazlasıdır. Kekemelik aynı zamanda gerginlik ve konuşma ile ilgili olumsuz duyguları da içerebilir. Başkalarıyla konuşma şeklinize engel olabilir. Kekemeliğinizi gizlemek isteyebilirsiniz. Bu nedenle, belirli kelimelerden veya durumlardan kaçınabilirsiniz. Örneğin, daha fazla kekelemenize neden oluyorsa telefonda konuşmak istemeyebilirsiniz. Kekemelik günden güne değişebilir. Akıcı olduğunuz zamanlar ve daha çok kekelediğiniz zamanlar olabilir. Stres veya heyecan, daha fazla kekemeliğe yol açabilir. Kekemeliğin Belirtileri Aşağıdaki tipik aksaklıklar çoğumuzun başına gelir ve kekelemeyiz: Ünlem adı verilen bir ses veya kelime eklemek - "Eve gitmem gerek." Tüm kelimeleri tekrarlamak - "Pekala, sana katılmıyorum." Tekrar eden ifadeler - "O, 4 yaşında." Kelimeleri revizyon denen bir cümle içinde değiştirmek - "Ben vardı - dişimi kaybettim." Bir düşünceyi bitirememek - "Adı ... Hatırlayamıyorum. Çocuklar çok fazla kelime veya yeni konuşma sesleri öğrenirken, bu tipik uyumsuzlukların bazılarını fark edebilirsiniz. Bu normal. Birisi kekelediğinde aşağıdaki rahatsızlıklar meydana gelir:
• Kısmi sözcük tekrarları - "Bir içki isterim."
• Tek heceli kelime tekrarları - "Defol git."
• Uzun süreli sesler - "Aaaaaarma güzeldir."
• Engeller veya durur - "Bir (duraklat) kurabiyeyi istiyorum." Baş sallama veya göz kırpma gibi diğer davranışları da fark edebilirsiniz. Bazen kekeleyen insanlar kekelemeyi durdurmak veya önlemek için bu davranışları kullanırlar. Kekemelikten kaçınmak için belirli kelimeleri kullanmaktan da kaçınabilirler veya farklı kelimeler kullanabilirler. Duygular ve tutumlar kekemeliği etkileyebilir. Örneğin, hayal kırıklığı veya gerginlik daha fazla uyumsuzluğa neden olabilir. Heyecanlanmak veya aceleye gelmek de aksaklığı artırabilir. Kekemeli bir kişi, başkaları kızdırırsa veya konuşmalarına dikkat çekerse daha fazla kekeleyebilir. Kekemelik, bir kişinin utanmasına ve konuşma konusunda endişelenmesine neden olabilir. Kekemeliğin Nedenleri Kekemelik genellikle 2-6 yaşları arasında başlar. Pek çok çocuk 6 aydan daha kısa süren normal akasızlık dönemlerinden geçer. Bundan daha uzun süren kekemelik tedavisi gerekebilir. Kekemeliğin tek bir nedeni yoktur. Olası nedenler şunları içerir:
• Aile öyküsü. Kekeleyen birçok insanın, aynı zamanda kekeleyen bir aile üyesi vardır.
• Beyin farklılıkları. Kekeleyen insanlar, konuşma sırasında beyinlerinin çalışma biçiminde küçük farklılıklar gösterebilir.
• Hangi çocukların kekelemeye devam edeceğini her zaman bilemezsiniz, ancak aşağıdaki faktörler onları riske atabilir:
• Cinsiyet. Erkeklerin kekemeliğe devam etme olasılığı kızlardan daha yüksektir. Veriler şu anda kendisini kadın veya erkek olarak tanımlayan bireylerle sınırlıdır.
• Kekemelik başladığı yaş. 3½ yaşında veya daha sonra kekelemeye başlayan çocukların kekemeliğe devam etme olasılığı daha yüksektir.
• Aile kurtarma modelleri. Kekelemeye devam eden aile üyeleri olan çocukların da devam etme olasılığı daha yüksektir. Bir Uzmanı Görmek Çocuğunuzun kekelediğini düşünüyorsanız, mümkün olduğu kadar erken bir Dil ve Konuşma Terapisti'nden yardım alın. Erken yardım, çocuğunuzun kekemeye devam etme şansını azaltabilir. Aşağıdakilerden herhangi biri olursa bir DKT ile iletişime geçin:
• Çocuğunuzun kekemeliği 6-12 ay veya daha fazla sürdü.
• Çocuğunuz geç kekelemeye başlar (3½ yaşından sonra).
• Çocuğunuz daha sık kekelemeye başlar.
• Çocuğunuz konuşurken gerginleşiyor veya mücadele ediyor.
• Çocuğunuz konuşmaktan kaçınır veya konuşmanın çok zor olduğunu söyler.
• Ailede kekemelik öyküsü var ise. ________________________________________ Kekemelik Çocuğunuzun kekelediğini söylemek kolay değildir. Kekemelik aksaklıklardan daha fazlasıdır, bu nedenle test için bir DKT görmek önemlidir. DKT aşağıdaki şeylere bakacaktır: Arıza türleri (tipik ve kekemelik benzeri). Kekemelik türü olan bozulmaların sayısı. Çocuğunuz kekelediğinde nasıl tepki veriyor - üzülüyor mu? Çocuğunuz konuşmasını nasıl "düzeltmeye" çalışıyor - yeniden başlıyor mu yoksa konuşmayı mı bırakıyor? DKT, çocuğunuzun kekemeliğinin başkalarıyla oynama şeklini etkileyip etkilemediğini veya kekemeliğin okula katılmasını zorlaştırıp azaltmadığını soracaktır. DKT, çocuğunuzun kekeleyerek kekemeyeceğine karar vermek için tüm bu bilgileri kullanacaktır. DKT ayrıca çocuğunuzun konuşmasını ve dilini test edecektir. Bu, çocuğunuzun sesleri ve kelimeleri nasıl söylediği, başkalarının söylediklerini ne kadar iyi anladığını ve düşünceleri hakkında konuşmak için kelimeleri ne kadar iyi kullandığını içerir. Kekemelik Tedavisi Kekemeliğe yardımcı olmanın farklı yolları vardır. Bir tedavi ekibi genellikle sizi, çocuğunuzu, diğer aile üyelerini ve çocuğunuzun öğretmenini içerir. Tedavi aşağıdakilerden birine veya daha fazlasına bağlı olacaktır:
• Çocuğunuz ne kadar kekeliyor
• Çocuğunuz kekelendiğinde nasıl tepki verir?
• Kekemelik çocuğunuzun günlük yaşamını nasıl etkiler?
• Başkaları kekelediğinde çocuğunuza nasıl tepki verir?
• Çocuğunuzun yaşı
