Dil ve Konuşma Terapisinde Ses ve Nefesin Önemi

Dünya üzerindeki her birey, hayatını sürdürebilmek için diğer insanlarla iletişim kurmak zorundadır. İletişimi sağlarken kullanılan en önemli araç insan sesidir.
Mesleği ne olursa olsun kişiler anlaşabilmek için konuşmak durumundadırlar. Ayrıca mesleğini, sürekli konuşmayı gerektiren türde seçmiş kişiler için konuşmak ve buna bağlı olarak da ses eğitimi daha fazla önem kazanır.


Kaliteli bir yaşam için kendinizi iyi ifade etmeniz, duygu ve düşüncelerinizi en doğru şekilde diğerlerine aktarabilmeniz, sesinize ve nefes alışınıza dikkat etmeniz gerekir. Konuşmada akıcılık ve anlaşılırlık öne alındığında güzel, iyi ve özlü bir anlatım yapılır. Etkili bir konuşma için iyi eğitilmiş bir ses gerekir. Şarkı söyleseniz de, telefonla hizmet verseniz de müşteri temsilcisi, satış ve pazarlama uzmanı, öğretmen, kişisel gelişim uzmanı, sanatçı, yönetici, siyasetçi olsanız da, başarınız sesinizi kullanmanızla ilgilidir. Bu yüzden diğerleri üzerinde etkili olabilmeniz ve hedeflerinize ulaşabilmeniz için; ses ve nefes tekniklerini bilmeniz ve iyi uygulamanız çok önemlidir.
Ses eğitimi: Bireylere konuşma ve/veya şarkı söylemede seslerin doğru, etkili ve güzel kullanabilmeleri için gereken davranışların kazandırıldığı ve içinde konuşma , şarkı söyleme, ve şan eğitimi gibi alt ses eğitimi basamaklarını barındıran disiplinler arası özel alan eğitimidir.
Ses eğitimi,


Nefes alırken?
Doğru nefes almak, diyaframınızı kontrol edebilmek fizyolojik denge açısından önem taşımaktadır. Nefes alırken, burnumuzu kullanırız çünkü kuru hava burun mukozasında ıslatılır, burun epitelinde temizlenir ve temizlenen hava burundan alınır. Diyafram, göğüs boşluğu ve karın boşluğunu ayıran kastır. Diyafram kası kasıldığında göğüs genişler, göğüs boşluğu bir vakum görevi görerek akciğerlere hava dolmasını sağlar.
Sadece göğsün üst kısmından akciğerleri zorlayarak nefes alıp vermek enerji verimini kullanmada sıkıntılı durumlar yaratır. Bu şekilde nefes alırken 500cc-700cc hava alırken, diyafram kası ve yardımcı kaslarla akciğere 2500cc-3000cc hava doldurulur.
Eğer tam destek gerçekleşmezse bunu gırtlak telafi etmeye çalışır. Ses problemleri oluşur.


Ses eğitiminde;
• Her seansta ekspirasyon süresi artmalı
• Düzenli egzersizlerle expirasyon süresini maksimum kapasiteye ulaşmasını sağlamak. Bununla paralel fonasyon süresi arttırmak.
• Kondisyon kazanılabilmeli
• Diyafram kası ve yardımcı kaslara hakimyiet sağlatılabilinmelidir.


Diyafram nefes egzersizleri:
• Nefes tutma (1-10) (1-20) (1-30) (1-40) (sn)
• Nefes verme Tıss şeklinde, ekspirasyon süresi ölçülerek.
• Tıs-Tıs (kesik kesik) 10x5 . Kesik staccato denilmektedir.
• Staccato legato: Tıs Tıs Tıs Tısssss (5x10)
• Pı-çı-tı-kı Staccato 10x5 şeklinde olmalıdır.